logo střediska Dědina

Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko
pro nevidomé Dědina, o.p.s. yH1?

Logo ASOCIACE VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÝCH ORGANIZACÍ ČR
logo IES - INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY logo Nadační fond Českého rozhlasu - Světluška Logo spolehlivá firma 2017

barevně

Pozvánka na turnaj

Mistrovství České republiky nevidomých a slabozrakých v Královské dámě pro rok 2018 – kategorie dospělí
15. prosince 2018 se uskuteční Mistrovství České rep. nevidomých a slabozrakých v Královské.

Turnaj se bude konat v Pobytovém rehabilitačníma rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina o.p.s. Šmolíkova 866/1.

Zahájení turnaje proběhne 9:15 až 9:30. Předpokládaný konce bude v 19:30

Bližší informace najdete v přiloženém PDF souboru zde:Pozvánka a propozice MČR v Královské dámě
Případně dotazy a příhlášky můžete adresovat na e-mail: sdszs@seznam.cz nebo telefonicky 604 616 601 – SDS, z. s.

Nabídka práce - Vedoucí kuchařka / Vedoucí kuchar

Náplň práce:

Pracoviště:

Požadovaná kvalifikace:

Vyučení v oboru podmínkou

Specifikace úvazku:

Pracovní poměr na plný úvazek, nebo DPČ
Mzda 18.000,- Kč
Dovolená 5 týdnů
Pracovní doba – ranní směna
Nástup možný: od ledna 2019

Kontakt pro podrobnější informace k inzerátům:

Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina, o.p.s.
e-mail: dedina@dedina.cz
778 527 873

Odpovědí na tento inzerát či zasláním Vašeho životopisu a případných dalších osobních materiálů do organizace Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina, o.p.s. dáváte souhlas ke zpracování a uchování Vašich osobních údajů dle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, ve znění pozdějších předpisů, za účelem zprostředkování zaměstnání po dobu 1 roku, počínaje dnem doručení do organizace. Zaslané materiály se nevracejí a budou po uplynutí 1 roku, počínaje dnem doručení do organizace, skartovány. Odpovědi na tento inzerát, které nebudou obsahovat povinný obsah, budou automaticky a bez odpovědi žadateli o zaměstnání ústavem vyřazeny.

Nabídka práce - Kuchařka / Kuchar

Náplň práce:

Pracoviště:

Požadovaná kvalifikace:

Vyučení v oboru

Specifikace úvazku:

Pracovní poměr na plný úvazek, nebo DPČ
Mzda 16.000,- Kč
Dovolená 5 týdnů
Pracovní doba – ranní směna
Nástup možný: od ledna 2019

Kontakt pro podrobnější informace k inzerátům:

Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina, o.p.s.
e-mail: dedina@dedina.cz
778 527 873

Javor dlanitolistý (Acer palmatum)

Sázet budeme na naší zahradě ve středu 13.6. ve 13:30 hodin, jste vítání

Připojte se k Roku Olgy Havlové a zasaďte stromek na památku paní Olgy k jejím nedožitým 85. narozeninám.

Japonské javory od nepaměti patřily k nejžádanějším okrasám každé zahrady. I vy teď takovou budete mít. Z této nevysoké rostliny Vám vyroste krásný keř. Poroste velmi pomalu a dosáhne výšky okolo tří metrů. Stejně tak širokou bude mít i korunu. Ale to až za řadu let.

Neřezejte ho, je nejkrásnější, když roste nadivoko. A když už ano, tak spodní větve, pokud budete chtít, aby dostal spíše podobu stromku s převislými větvemi. Vězte, že lépe se mu daří v kyselejší půdě. Má rád slunce a polostín, přečká bez problémů i zimu.

Těšte se, až na podzim jeho husté listoví zezlátne. Bude to krása. Pak si stromek přes zimu odpočine a na jaře Vás uvítá bronzovými lístečky – než se zase spořádaně vrátí přes léto ke své uklidňující zelené.

Přejeme si, aby Vám stromek přinášel radost. A potěší nás, když se o ni s námi podělíte.

Posílejte nám fotografie „svých“ javůrků po celý následující rok a my z nich pak uděláme digitální výstavu.
Kontakt: vdv@vdv.cz
Těšíme se na Vaše obrázky!
Tým Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové
Sázet budeme na naší zahradě ve středu 13.6. ve 13:30 hodin, jste vítání

Poděkování dobrovolníkům z letiště

25.4. byla slunečná středa a my jsme očekávali příchod dobrovolníků - zaměstnanci pražského letiště. Již předem bylo dohodnuto, že pomohou upravit zahradu našeho střediska a odpoledne se sejdou i s našimi klienty. Jejich příchod předčil naše očekávání. Usměvavý pán má v ruce motorovou pilu, se kterou řádně a z gruntu upravil přerostlé túje v celé zahradě. Další členové skupiny odnosili všechno, co od pily odpadlo na veliký oheň, ženy a dívky bylo vidět tu s hráběmi, tu s lopatou nebo s krumpáčem. Práce jim šla parádně od ruky. Říkali nám, že se ani všichni neznají, ale tomu

se opravdu těžko věřilo. Byla to totiž úžasná parta veselých a pracovitých lidiček, kteří budili dojem, že se znají dlouhou dobu. Odvedli kus těžké a dobré práce a nám zahrada prokoukla jako už dlouho ne. Za to jim patří veliký dík.

Odpoledne se sešli i s našimi zaměstnanci a nevidomými klienty, na ohníčku pekli společně špekáčky. Buřtíky asi upekli dobře, protože klienti si pochutnali a ještě druhý den si všichni povídali o tom, jaké to bylo báječné odpoledne a kolik bylo legrace.

Nás ve středisku hřál na dušičce príma pocit. A proč?. Ti hodní lidé totiž působili dojmem, že je jim u nás fajn. Děkujeme.

Naďa Modráčková, ředitelka střediska, zaměstnanci a klienti z Dědiny

Tak, nyní už to všichni víme!

Dne 14.4.2018, v báječné a přátelské atmosféře sobotního odpoledne, v prostorách střediska pro nevidomé Dědina se uskutečnil historicky první turnaj Mistrovství České republiky 2018 v brazilské dámě pro nevidomé. Na speciálních hmatových deskách dámy se sehrálo mnoho zajímavých partií, ve kterých nechyběly různé strategie, napětí či zajímavé kombinace.

Deskové hry jsou mezi nevidomými klienty stále oblíbenější volno časovou aktivitou. Hráči deskovek z Pobytového rehabilitačního a rekvalifikačního střediska na Dědině, o. p. s., Praha 6, ve spolupráci se členy a instruktory ze Společenství duševních sportů, z.s., Praha 5, uspořádali první Mistrovství ČR 2018 v brazilské dámě. Turnaje se zúčastnila téměř desítka hráčů z různých míst Prahy i ČR. Ačkoliv by si jen málo kdo myslel, dáma je v různých variantách ve světě uznávaným sportem podobně jako fenomenální šach. Pořádají se týmové soutěže, turnaje jednotlivců, mezinárodní turnaje a mistrovství Evropy i světa příkladně v dámě mezinárodní, brazilské, fríské, ruské, turecké nebo v checkers. U nás máme tu naší oblíbenou - Českou dámu! A upřímně, kdo by ji neznal nebo alespoň o takové neslyšel? Pro letošek se historicky úplně prvními držiteli resp. držitelkami mistrovského titulu v brazilské dámě staly v kategorii nevidomí – dospělí: Lenka Čermáková, vicemistryní Zuzana Duchoňová a třetí místo obsadil nakonec Lukáš Uher, kdy při shodném počtu získaných bodů v turnaji rozhodla až dodatečná partie baráže s Petrou Dienerovou. V té byl Lukáš po velmi vyrovnaném boji úspěšnější. V kategorii slabozrací – dospělí se mistryní ČR stala Helena Škramlíková, vicemistryní Irena Honzíková a třetí místo obsadil Tomáš Sladký. Na závěr odpoledne proběhla skvělá oslava. Vítězkám v brazilské dámě ještě jednou srdečně gratulujeme! Všem přejeme mnoho dalších úspěchů nejen v dámě, ale i při dalších deskových nebo karetních hrách, se kterými se mohou v klubu deskovek na Dědině pod vedením trenérů a instruktorů ze Společenství duševních sportů z.s. seznámit. Ten, kdo má vážný zájem, se může některé z nich naučit opravdu téměř mistrovsky! Bude nám velkou ctí v klubu trénovat již s dvěma „čerstvými“, jak říká Lenka Č. vtipně: „mistrovými“. Lence tento bonmot věříme, protože Lenka je v současné době stále ještě i úřadující mistryní ČR v mezinárodní dámě!

Děkujeme všem hráčům i hráčkám za účast a příkladnou reprezentaci. Zvláště pak děkujeme vedení střediska na Dědině, jmenovitě paní ředitelce Modráčkové za to, že nám umožnila tuto báječnou společenskou a především sportovní událost uspořádat.

Přijďte si i Vy k nám zahrát. Těšíme se na další podobné akce. Kdo s námi nehraje, nevyhraje!
Jaroslav Slanina

Pozvánka na Velikonoční prodej

Zveme Vás na Velikonoční prodej výrobků z našich dílen a posezení.
Akce se uskuteční ve středu 28. března 2018 od 14:00 do 16:00 hodin v našem středisku.
TĚŠÍME SE NA SETKÁNÍ

Pozvánka na turnaj v brazilské dámě.

Společenství duševních sportů, z. s. a Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina, o. p. s.
Vás zvou na 1. Mistrovství České republiky nevidomých a zrakově postižených v Brazilské dámě pro rok 2018 – kategorie dospělí.
Kde: V našem středisku
Kdy: 14. dubna 2018 od 9:15 hod.
Bližší informace najdete v PDF dokumentu pod následujícím odkazem. Pozvánka
Propozice k nahlédnutí zde: Propozice
Závazně se můžete přihlásit do 28. března 2018 na e-mailové adrese sdszs@seznam.cz nebo na tel. 604 616 601. u pana Slaniny.

Vánoční prodeje

V předvánočním čase se zúčastníme několika prodejních akcí, na kterých si můžete zakoupit výrobky z našich dílen.

Podpořte nás na Givt.cz

Logo internetového projektu Givt

Finančně nás můžete nově podpořit i prostřednictvím internetového projektu GIVT. Nebude vás to stát nic navíc a nám to pomůže.

Stačí si na stránkách www.givt.cz vybrat obchod ve kterém chcete nakupovat a dále vybrat v seznamu „přispívám na“ název našeho střediska. Nejrychleji nás najdete po zadání slova „Pobytové“. Následně potvrdíte položku „zahájit nákup“.

Kdo nás podporuje

Na podzim minulého roku jsme se přihlásili do výběrového řízení Nadace ČEZ – Podpora regionů. Našim cílem bylo získat finance na obnovu vybavení keramické dílny a na nákup materiálů do ostatních dílen – tkalcovské, drátování, kartonážní a košíkářské. Od Nadace ČEZ jsme obdrželi částku 50 000,- Kč a letos v lednu jsme začali s rekonstrukcí. Starý nábytek byl z dílny odstěhován, ze stávajícího vybavení zůstala pouze keramická pec, hrnčířský kruh a několik stojanů na sušení výrobků. Dílna byla vymalována a následně vybavena novými stoly, židlemi a dalšími policemi. Zakoupili jsme nové sádrové formy, štětce, vykrajovátka a materiál – keramickou hlínu. Výrobní materiál jsme zakoupili i do dalších dílen. Nové vybavení nám umožní zdokonalit manuální dovednosti klientů, rozšířit sortiment výrobků a tak přispět těžce zrakově postiženým k jejich znovuzačlenění do společnosti, zejména těm, kteří z důvodu ztráty zrakových funkcí v dospělosti nemohou vykonávat své původní povolání.

Mgr. Marie Schifferová
Pobytové rehabilitační a rekvalifikační
středisko pro nevidomé Dědina, o.p.s.

Dar

Žáci a učitelé ZŠ a MŠ Bílá, Praha 6
věnovali našemu středisku
z Charitativního běhu pro Prahu 6, konaného dne 31. května 2016,
peněžní dar ve výši 130.500,- Kč

ZŠ a MŠ Bílá

Vánoční prodej

Ve středu 14. prosince 2016 od 15:00 do 17:00 hodin se ve Středisku Dědina uskuteční vánoční prodej našich výrobků s posezením. Všichni jste srdečně zváni.

Pomáhejme pohybem - keramická dílna

Od 13. října 2016 můžete naše Středisko, konkrétně keramickou dílnu, podpořit svým pohybem. Stačí si do svého chytrého zařízení nainstalovat aplikaci EPP (Pomáhej pohybem) od společnosti ČEZ. Body, které prostřednictvím aplikace získáte při svých sportovních aktivitách, můžete následně věnovat na náš projekt. Bližší informace můžete získat na internetových stránkách Pomáhejme pohybem

Děkujeme za podporu!!!

Dar

Děkujeme firmě Alcon Pharmaceuticals za poskytnutí sponzorského daru ve výši 33 350,-Kč. Díky vstřícnosti této firmy byla vyměněna část nábytku - židle, skříňky a stoly s kontejnery.

Den otevřených dveří

Den otevřených dveří se bude konat ve středu 7.10.2015 v době od 9. 00 do 15.00 hodin

Návštěvníci budou mít možnost prohlédnout si učebny střediska, specifickou zahradu, dílny keramickou, tkalcovskou, košíkářskou, kartonážní a dílnu drátování.

Výrobky z dílen lze i zakoupit. Dále si mohou zájemci vyzkoušet a prohlédnout různé pomůcky pro nevidomé a ti odvážnější mohou zkusit, co obnáší život ve tmě.

Počítačová rekondice

V týdnu 24.8 – 28.8.2015 proběhla ve středisku plánovaná počítačová rekondice, které se zúčastnilo patnáct osob. Z toho přímo kurzu dvanáct těžce zrakově postižených (8 žen a 4 muži) a 3 průvodci. Všichni účastníci pracovali dle stanoveného rozvrhu a individuálních plánů a rozšířili si dovednosti práce na PC se speciálním softwarem.

Jelikož se jednalo o osoby převážně zaměstnané, rozvoj počítačových dovedností přispěl ke zvýšení produktivity jejich práce. Pobyt ve středisku (výuku, ubytování a stravování) hodnotili účastníci kladně.

Středisko Dědina děkuje Nadačnímu fondu Českého rozhlasu Světluška za významnou finanční podporu, díky které bylo možno akci realizovat. Poděkování patří i partnerům Světlušky ČSOB, společnosti Herbadent a nadaci Vodafone, která je partnerem Světlušky v oblasti technologií.

Poděkování za finanční podporu

Městská část Prahy 6 nám na rok 2015 v rámci programu Dotační řízení v oblasti zdravotnictví, sociální péče a služeb poskytla finanční částku ve výši 57 000,- Kč.

Za podporu našich služeb sociální rehabilitace a sociálně terapeutické dílny děkujeme.

Počítačová rekondice

Zdůvodu naplnění počtu účastníků počítačové rekondice, byla ukončena možnost registrace.

Dobrý den, zveme všechny zrakově postižené počítačové nadšence, ale nejen ty, na počítačovou rekondici, která se bude konat od 24. 8. 2015 do 28. 8. 2015 v Pobytovém rehabilitačním a rekvalifikačním středisku pro nevidomé Dědina o.p.s. Bude zajištěno ubytování a stravování. Pro vzdálenější účastníky rekondice je možnost příjezdu již v neděli od 17:00 23. 8. 2015 a případný odjezd v sobotu ráno 29. 8. 2015.

Předpokládaná cena pro klienta bude: - strava (snídaně, oběd a večeře) 90,-- Kč
- ubytování 90,-- Kč
a pro doprovod:
- strava 110,-- Kč
- ubytování 200,-- Kč

Cena kurzu bude hrazena z grantu Nadačního fondu ČR Technologie pro nevidomé. Výuka bude probíhat ve dvou skupinách maximálně s dvěma klienty na lektora. Klienti absolvují v průběhu týden 20 vyučujících hodinách, a to buď v dopoledních nebo odpoledních hodinách. Ve volných chvílích mohou účastníci vyzkoušet zvukovou střelbu, nebo si se svým doprovodem užít krásy Prahy. V případě zájmu se můžete již nyní závazně přihlásit přes internetový formulář Zde a to do konce května. Obratem vám budou zaslány údaje s žádostí, abyste uhradili nevratnou zálohu 500,-- korun, rovněž do konce května. Tato záloha se následně odečte s ceny rekondice. Z důvodu omezeného počtu účastníků rekondice budou zapsáni na rekondici ti zájemci, kteří zaplatí zálohu jako první. Proto neváhejte a hlaste se?.

Pro bližší informace a vaše otázky využijte e-mailovou adresu dedina@dedina.cz nebo tel.: +420 235 301 194 www.dedina.cz

Oslava 20. vyročí střediska

V den 20. výročí založení střediska proběhlo pro klienty a zaměstnance společné opékání buřtů a zábavné odpoledne na zahradě a v jídelně střediska.

U ohně na zahradě U ohně na zahradě U ohně na zahradě U ohně na zahradě U ohně na zahradě Zábava v jídelně Zábava v jídelně

20. výročí otevření Střediska Dědina

Dne 15.9.2014 uplyne 20 let od slavnostního zahájení provozu Střediska Dědina. Chci při této příležitosti připomenout tyto okamžiky. Zakladatel střediska Česká unie nevidomých a slabozrakých pozvala řadu významných hostů, především těch, kteří se na rekonstrukci budovy podíleli. Byl přítomen ministr práce a sociálních věcí ČR, zástupci Magistrátu hl. m. Prahy i městské části Praha 6. Nejvýznamnějším hostem byla ministryně zdravotnictví, kultury a sociální péče z Holandska. Jejich nadace se podílela finančně na vybavení pracovny PC.

Budova střediska byla zrekonstruovaná a částečně vybavená nábytkem, čekalo nás ale hodně práce. Byl zahájen program sociální rehabilitace a probíhal první rekvalifikační kurz pro spojovatele na telefonních ústřednách. Postupně se rozšiřovala nabídka nácviku činností v rámci sociální rehabilitace, začali jsme budovat dílny a získali akreditace MŠMT na další rekvalifikační kurzy.

Od roku 1996 začala výuka v kurzu Nevidomý a slabozraký masér se zdravotnickou akreditací. Ten se stal jedním z nejúspěšnějších kurzů a v době změn na trhu práce ho absolvovala i řada klientů, kteří o původní profesi přišli, chtěli se znovu pracovně uplatnit a dodnes v tomto oboru pracují. Zařízením prošly za 20 let stovky klientů. Někteří u nás pobyli krátce, například absolventi kurzů PC, jiní prošli všemi našimi programy – sociální rehabilitací, sociálně terapeutickými dílnami i rekvalifikací. Někteří z absolventů se stali našimi zaměstnanci na vymezených chráněných pracovních místech v dílnách.

Středisko Dědina je v rámci sociálních služeb organizací s výrazným zaměřením na sociální prevenci. Smyslem naší činnosti je minimalizovat důsledky zrakového postižení klientů a jejich integrace. Z tohoto hlediska má středisko v systému sociálních služeb významné postavení.

A co si přát do budoucnosti ?

Spokojené klienty, vstřícný personál, vysokou odbornost pracovníků a finance, které umožní realizovat služby nejen ve stávající míře, ale je i rozšiřovat a dále zkvalitňovat.

Mgr. Marie Schifferová

Den otevřených dveří

Středisko Dědina zve všechny příznivce, spolupracovníky a veřejnost na Den otevřených dveří. Tato akce proběhne v rámci týdne Sociálnách služeb ČŘ ve čtvrtek 9.10.2014 v budově střediska v době od 9:00 do 15:00 hod.

Těšíme se na vás.

Malování střediska

Dne 14.8.2014 proběhlo ve středisku malování. Zúčastnili se ho dobrovolnici z firmy Ford motor Company, s.r.o.

Dobrovolnickou akci zorganizoval Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Za poskytnutou pomoc výše uvedeným děkujeme.

Turnaj v Qardu

Dne 14.6.2014 se konal na Dědině 5. závodní turnaj ve hře Qardo. třetí místo obsadila paní Marta Zemanová druhé místo Lenka Čermáková a výtězem se stal Pavel Petříček. Turnaj proběhl v přátelské atmosféře, všichni účastníci obdrželi hrnek s logem Qarda a sponzorů - Světlušky, firmy Creation Au diance a Dědiny. Organizátor turnaje MgA. Václav Fanta zajistil dobrovolníky. Zájemci o koupi pamětního hrnku (cena 100,- Kč) ho mohou zakoupit ve středisku Dědina. Všem, kteří se podíleli na hladkém průběhu turnaje a jeho zajištění děkujeme.

Hrnek s logem Qarda

Objednání na masáž

Oznamujeme, že v období 3. února až 27. června 2014 se můžete objednávat na masáže, které budou prováděny vždy ve dnech úterý, středa, čtvrtek v době od 8:00 hod. do 15:00 hod.

Firma Ford pomohla

V dnech 15. a 22. 8. 2013 proběhlo malování pokojů klientů. V rámci Community work byly pokoje vymalovány pracovníky firmy FORD MOTOR COMPANY, s.r.o. Tato firma poskytla i finanční prostředky na nákup materiálu a čistících prostředků.

Celou akci organizoval Nadační fond Českého rozhlasu Světluška. Všem zúčastněným za pomoc děkujeme.

Valid HTML 4.01 Transitional Ověřit CSS! © 2010 Dědina, o.p.s. Počítadlo přístupů